Opskriften giver 2 brød!
Et dejligt, lidt rustikt, brød som både kan bruges til ost, og til pålæg.
At lave et godt brød tager tid, meget tid, især er hævningerne vigtige.
Denne opskrift tager udgangspunkt i opstart om aftenen, men man kan sagtens starte på et andet tidspunkt, blot man huske at natten over svarer til minimum 8-10 timer.
Om aftenen:
- 0,7 dl grunddej
- 2 dl vand
- 2 dl rugmel
Surdej, vand og mel piskes sammen i en rummelig skål.
Dækkes med plastfilm, skal stå natten over ved stuetemperatur.

Næste dag:
- surdejen fra i aftes
- 3,3 dl vand
- 4 dl grahamsmel
- 6 dl hvedemel
- 1 spsk. salt
- MINDST 200 g valnødder, gerne flere.
Surdej, vand og alt melet blandes sammen.
Køres 5 min. ved lav hastighed på røremaskinen.
Salt og valnødder tilsættes, køres yderligere 5 min på lav hastighed.
Dækkes med plastfilm, og hæves til dobbelt størrelse, ca. 3 timer. Tålmodighed!
Når dejen er hævet til dobbelt størrelse vendes den ud på det meldrysset køkkenbord. Deles i 2 lige stor dele.
Gør brødene runde, pres dejen i rundagtig facon, tag en snip af brødet træk ind til midten, drej dejen og fold ind, bliv ved hele vejen rundt. Vend så folderne vender mod bordpladen. Drys lidt mel over brødene, dæk den med et klæde (viskestykke). Efterhæver 1½ til 2 timer.
Ovnen forvarmes til 275grC.
Anbring en bageplade midt i ovnen, og en bradeplade på nederste plads.
Rids et kryds i brødene, placer dem på bagpladen, og kom 1 dl. vand i bradepladen. Luk omgående døren, og skru ovnen ned på 250grC.
Efter 15 min. skrues ovnen ned til 200grC. Bager videre i 20 min.
Luft ovnen ud (åben – luk lågen et par gange) når temperaturen sænkes, og igen hvert 5 minut.
Køles af på en rist!