Opskriften er her vægtmæssigt beregnet på en oksetykkam på ben, bruges en uden kan vægte sagtes være mindre for dække til 4 personer
- 1600g oksetykkam
- 25g smør
- 2 stk. løg
- 2 tsk. paprika
- 1 spsk. rødvinseddike
- 3 dl. vand
- salt og peber
og til saucen
- siet sky fra stegen
- 1 stk. løg, fint hakket
- 2,5 dl. creme fraiche
- 1 spsk. paprika, gerne sødlig
- 1 spsk. hvedemel
- olivenolie
- salt og peber
Kogte kartofler med persilledrys og grønne bønner, måske lidt syltede løg ….
Ris og let kogt blomkål er også godt til.
Kødet brunes i smørret, løgene skæres i kvart og brunes med et par minutter. Drys stegen med paprikaen, salt og peber.
Eddike og vand hældes ved stegen. Simre ved svag varme 2-2½ time, vendes en gang under vejs.
Hold øje med væsken ikke fordamper helt, der skal gerne være lidt sky tilbage til saucen. Hviler medes saucen laves. Serveres i tynde skiver.
Og saucen:
Stegeskyen sies.
Det finthakkede løg svitses i meget lidt olivenolie, skal bare lige blive blankt. Stegeskyen kommes ved, koges ved svag varme, under låg, i 5 min.
Creme fraise, mel og paprika piskes sammen, lidt af stegeskyen piskes ind i, massen vendes i stegeskyen, saucen småkoger i 5 min. under omrøring, så den ikke skiller.
vinter – simremad – gæstemad – okse –