Rugbrød på surdej

Et rugbrød med masser af kerner.
Der skal bruges rigtig lang hævetid, så forbered bagning mindst 1½ døgn før det skal bruges.
Men det er så også rigtig lækkert! Sundt!

  • 1 dl surdej
  • 670g rugmel
  • 330g knækkede rugkerner
  • 66g kogte ris (gerne brune)
  • 85g hørfrø
  • 160g solsikkekerner
  • 85g hakkede mandler
  • 7,5 dl koldt vand
  • 2,5 dl kogende vand
  • 1 spsk. salt
  • 1 æg til pensling



Man kan evt., nu man er i gang, lave 2 brød med det sammen, brødet er nemlig glimmeren til fryse ned for så tø op hen over natten.

Rugkernerne overhældes med kogende vand, står trækker mindst halv time, hæld det overskyende vand fra.
Surdej og salt udrøres i det kolde vand, 2,5dl kogende vand røres i lidt af gangen.
Alt rugmelet kommes i, røres til alle klumper er væk.
Alle kerner kommes ved. æltes grundigt, gerne 6-8 min.
Hældes 1 form på 3l., prik flere huller i dejen med en gaffel.
Formen dækkes med folie, efterhæver lunt i 24 timer.

Pensles med sammenpisket æg. Kan evt. drysses med sesamfrø, hvis man syntes.
Bages i forvarmet ovn 1 30 min. ved 100grC, derefter ved 200grC i 2 timer

Tages ud af formen, afkøler på rist 4-5 timer.

dansk – bagning –