Det tager 4-5 dag at starte en grundsurdej op!
Tålmodighed er en dyd, og giver det eneste rigtige resultat.
Til gengæld er det nemt at vedligeholde surdejen når først man har den.
Vær dog forberedt, når du skal bruge den, den skal lige have en opfriskning og så stå 8-24 timer.
Nedenstående er blot en grudopskrift. Bruger man meget brød kan man selvfølgelig doble op, eller firedoble …….
- OPSTART af surdej:
3 dl vand - 1dl hvedemel
- 1 dl grahamsmel
- 1 dl rugmel
Alle ingredienserne piskes grundigt sammen, så der ikke er klumper.
Kommes i en skål, stilles på køkkenbordet med et løst låg over.
SKAL stå 4-5 dage for at trække, pisk 2 gange om dagen, surdejen har let ved skille, men det gør ikke noget. Efter 4-5 dage smager surdejen, og dufter, surt, og så er den klar til brug. Skulle den ikke være helt sur skal den blot stå en dag mere.
HUSK! at piske et par gange om dagen.
- VEDLIGEHOLDELSE af surdej:
1 dl “gammel” surdej - 2 dl vand
- 1 dl hvedemel
- 1 dl grahamsmel
Får man ikke lige brugt surdejen, er det vigtigt at genopfriske den en gang om ugen, ellers bliver den alt for sur.
Surdej, vand og mel piskes sammen, og skal stå på køkkenbordet i 8 timer, så er den klar til brug, brug den inden 24 timer, derefter begynder den blive for sur.
Husk at piske et par gange om dagen. Og lige inden den bruges!
Overskydende “gammel” surdej kasseres
Der findes mange opskrifter på surdej, og mange bruger forskellige surdeje til forskelligt brød, men syntes at netop denne opskrift er god til de fleste brød, også rugbrød.
Og selvfølgelig behøver den ikke stå fremme på køkkenbordet, blot den står mindst ved almindelig rumtemperatur, men stå den fremme så husker man den.
rugbrød – franskbrød – brød –