Brunkager

Opskriften giver næsten 200 stk. Så det kan være en rigtig god ide at tage halvdelen af dejen fra når der er rullet rund, ligge den i fryseren så er det blot at tage den ud lade dejen tø op, så den er klar til at skære af og bage en ny portion Brunkager. Man skulle da nødig gå tom for kagerne inden jul.

  • 160g smør
  • 125g flormelis
  • 125g mørk sirup
  • 5g kanel
  • 5g stødt ingefær
  • 5g stød nelliker
  • 5g stødt kardemomme
  • 5g potaske
  • 75g finthakkede mandler
  • 75g finthakkede pistacienødder
  • 300g hvedemel

Smør smeltes i en gryde ved lav varme, netop når det er helt smeltet tilsættes:
Flormelis, sirup, kanel, ingefær, nelliker og kardemomme.
Varmes langsomt op til lige før kogepunktet, skal netop simmere i kanten af gryden.
Gryden tages af varmen!
Udrør potasken i en skefuld vand, kommes i sirup massen, rør grundigt.
Gryden sættes tilbage på varmen, gives et kort opkog, tages igen af varmen.
De finthakkede mandler og pistacienødder tilsættes, der røres godt og grundigt.
Massen sættes til afkøling, til det når stuetemperatur, ca. 22grC. Det tager noget tid …..
Melet kommes i massen, lidt af gangen, medes der røres med håndmixeren.
Dejen skal være sammenhængende!
Skulle den blive for tør kommes en spsk. vand ved!
Dejen formes til ruller med en diameter på 4-5cm., gerne 2 ruller så der er til næste bagning ………
Rullerne ligges i fryseren 30 min. så den er kold, og nemmere at skære i skiver.
Eller dejen rulles ud i 2mm tykkels ud brunkagerne udstikkes.

Tænd ovnen på 180grC. varmluft
Skæres ud i 2mm tykke skiver ligges på bageplade beklædt med bagepapir.
Bages i 7-10 min. Hold øje med dem, tages ud når de er gyldne i kanten, lad dem står 3-4 minuter på bagepladen inden de afkøler på en rist.