Vaniljekranse

Det er jul – det er cool!
Skal der bages småkage til jul er vaniljekranse et most!
Opskriften giver ca. 30 stor småkager.
Julemusik i højtaleren og jule te i kruset så er det bare at gå i gang.

  • 65g mandler
  • 15g majsstivelse
  • 215g hvedemel
  • 1 vaniljestang
  • 150g rørsukker
  • 180g smør – stuetemperatur
  • 1 æg
  • salt, bare et lille nip

Sprøjtepose med en 12Ø tyl.
Dejen kan sagtens komme ud af sprøjteposen, blot der er rørt rigtig blød.
Vil man hellere bruge en maskine er det også OK, men syntes det giver de flotteste småkager med sprøjtepose.

Skal bages i varmluftovn ved 200grC.
Mandlerne med skal, ristes på tør pande i 10 min. så de netop tager farve. Ligges til afkøling.
Vaniljestangen flækkes, korne skrabes ud og blades med lidt rørsukker. Den tomme skal ligges i fryseren i 10-15 min.
Når mandlerne er helt afkølet, og vaniljebælgen er “frostklar” males begge dele. sammen, til fint mandelmel i en minihakker.
Hvedemel, majsstivelse og mandelmelet blandet godt sammen, så det er helt fint fordelt..

Rørsukker, smør, vaniljesukker og et lille nip salt røres sammen, gerne med en håndmikser.
Det skal kun lige røres sammen, og må ikke fremstå luftigt.
Ægget kummes ved og røres ind i sukkermassen.
Melet tilsættes sukkermassen, start med at vende det i med en dejskraber.
Pisk til sidst med håndpiskeren så det bliver en ensartet lind masse.

Kom dejen i sprøjtepose, gerne af 3 gange, så er det nemmere at arbejde med.
Sprøjtes ud i kranse af 6cm i diameter.
Er dejen svær at få ud så giv den en hurtig tur med håndmikseren.
Er dejen blevet lidt for lind, så kan man (hvis det er en mulighed) give de færdigformede småkager 10 min i fryseren, så holder de faconen under bagningen.

Bages i varmluftovne 10-12 min. ved 200gr.C.
Hold øje med dem så de ikke bliver for mørke!
Afkøles på en rist!