Grønsagsfond

Læs evt. her først: Bouillon
Fond, bouillon, suppe, kraft kært barn!
Denne opskrift skulle gerne give 3 liter fond.

  • 2 løg, i skiver
  • 2 porre, i lange stykker
  • 2 gulerødder, i store stykker
  • ½ Selleri
  • 6 stilke timian
  • 3 stk. laurbærblade
  • 10 sorte peberkorn
  • 4 liter vand

Faktisk kan man varierer grønsagerne som man nu har lyst eller hvad man nu har af grønsager liggende.
Dog bør man undgå broccoli, kål, rødbede og kartoffel.

Har man en 10l. gryde giver det mening at bruge denne.
Har man kun en lille gryde kan man evt. halverer ingredienserne,
og forkorte kogetiden med ca. 1/4 tid, eller smag dig frem.

Vandet bringes i kog, alle grønsager kommes i vandet.
Koger for svag varme i 50min. Stilles til afkøling i 1 time.
Fjern store stykker grønsager med en hulske. Suppen sies, her i hjemmet bruges en saftpose som si, men et gammels løst (rent) viskestykke placeret i et dørslag kan bruges.
Bring den siet suppe i kog, koges ind til 3 liter!
Køles ned, kommes i passende emballage med ca. ½liter i hver. Fryses!

Har man ikke plads i fryseren kan suppen koges ind til terninger. Ved kraftig varme reduceres de 3 liter suppe til 2 dl. Dette tager tid, men til sidst skal man være over det, det kan pludseligt gå hurtigt.
De 2 dl. fordeles i isterningbakke, så der bliver 6 terninger. Fryses.
Når de skal bruge, opløses terningen i en ½liter kogende vand.