Kyllingefond

Læs evt. først: Bouillon
Fond, bouillon, suppe, kraft kært barn!
Denne opskrift skulle gerne give 3 liter fond.

  • 1 kg kyllingskrog og ben, evt. en suppehøne.
  • 2 løg, i skiver
  • 2 porre, i lange stykker
  • 2 gulerødder, i store stykker
  • ½ Selleri
  • 6 stilke timian
  • 3 stk. laurbærblade
  • 10 sorte peberkorn
  • 4 liter vand

Hvis man ønsker en mørk kraftig suppe kan man inden der koges til fond, stege benene i ovnen ved 200gr.C i 45min. Fjern fedt og skind fra benene inde det kommes i gryden.

Faktisk kan man varierer grønsagerne som man nu har lyst eller hvad man nu har af grønsager liggende.
Dog bør man undgå broccoli, kål, rødbede og kartoffel.

Har man en 10l. gryde giver det mening at bruge denne.
Har man kun en lille gryde kan man evt. halverer ingredienserne,
og forkorte kogetiden med ca. 1/4 tid, eller smag dig frem.

Skind og fedt fjernes fra skroget, kommes i stor gryde evt. sammen med en suppehøne, dækkes med 4 liter vand, bringes i kog. Skum og urenheder fjernes med hulske. Når alle urenheder er fjerne tilsættes alle grønsager. Småkoger ved svag varme i 1½ til 2 timer. Køles af i mindst ½ time.
Fjern ben, høne og store stykker grønsager med en hulske. Suppen sies, her i hjemmet bruges en saftpose som si, men et gammels løst (rent) viskestykke placeret i et dørslag kan bruges. Afkøles helt så fedtet ligger sig øverst og er lige til skumme af.
Bring den siet, afskummet suppe i kog, koges ind til 3 liter!
Køles ned, kommes i passende emballage med ca. ½liter i hver. Fryses!

Har man ikke plads i fryseren kan suppen koges ind til terninger. Ved kraftig varme reduceres de 3 liter suppe til 2 dl. Dette tager tid, men til sidst skal man være over det, det kan pludseligt gå hurtigt.
De 2 dl. fordeles i isterningbakke, så der bliver 6 terninger. Fryses.
Når de skal bruge, opløses terningen i en ½liter kogende vand.